“A legmagasabb kitüntetés
mások szolgálata.”

Max Brooks

Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület

Négylábú tanársegédek a logopédiai ellátásban

Intézményünk együttműködésben áll a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesülettel, ezáltal a székesfehérvári logopédiai ellátásban lévő gyerekek fejlődését vizsgázott terápiás kutyák is segítik. Az Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Programja 2012 őszétől támogatja az Egyesület „Négylábú tanársegédekkel a gyógyulásért” kutyás terápiás programját, melybe egyre több logopédiára járó kisgyermek tud bekapcsolódni.

A csoportokat Csorbáné Szigetvári Melinda, logopédus kollégánk vezeti a székesfehérvári Szivárvány Óvodában és a Vasút a Gyermekekért Alapítvány Óvodájában.

A nyelvi késéssel, beszéd ritmusának zavarával, valamint nyelvi és olvasás-íráskészültséget megalapozó részképességek gyengeségével küzdő gyermekek számára szervezett foglalkozások nagyon népszerűek.

A kutyás foglalkozásokra logopédiai/szakértői bizottsági szakvéleménnyel rendelkező gyermekek kerülhetnek be. A logopédiai csoportokat látogató terápiás kutyák: Bella és Luna.

Az eddigi tapasztalatok szerint a kutyák jelenléte és aktív részvétele a terápiás foglalkozásokon a nyelvi- kommunikációs és részképességek fejlesztésén túl, hatékonyan fejleszti a gyerekek munkafegyelmét, figyelmét, aktivitását és motivációját valamint együttműködési készségét.

A munkánkról szóló kisfilm